A Sekiguchiryu Batto-Jutsu

Megalakulás és működés

A Sekiguchi Ryu először 2010-ben érte el Magyarországot, amikor Ivica Zdravkovic Shihan, Yamada Toshiyasu nagymester személyes tanítványa a Nippon Seibukan Academy nevében és a magyarok meghívására baráti és szakmai látogatást tett hazánkban sok más stílus képviselőjével együtt. Ekkor történt, hogy Spalovszky Csaba sensei először találkozott személyesen Yamada nagymester képviselőjével és megtanulta a Sekiguchi Ryu Batto-Jutsu legfontosabb alapelveit, történetét és néhány formagyakorlatát. Mivel Spalovszky Csaba sensei képzett, sok stílusban járatos mester, aki többek között más kardforgató iskolákat is ismer és
régóta gyakorol (világkupa 1. helyezett kardforgató), ráadásul hosszú ideje érdeklődött a Sekiguchi Ryu iránt, nagyon hamar megtanulta a rendszer legfontosabb alapjait és a jellemző stílusjegyeket is sikerült elsajátítania.

Ezek után nagy érdeklődés és barátság bontakozott ki a magyar csapat és Zdravkovic Shihan között, ami napjainkig is tart és folyamatosan tovább erősödik. Spalovszky Csaba sensei temérdek időt foglalkozott a Sekiguchi Ryu Batto-Jutsu stílussal, amely a mindennapi gyakorlásának szerves része lett. 2012-től a szokottnál is intenzívebben mélyült el a rendszerben, mígnem 2014 elején Zdravkovic mester a magyar csapat meghívására és Yamada mester óhajára oktató szemináriumra érkezett Budapestre, melynek keretében kizárólag a Sekiguchi Ryu Batto-Jutsu és a Ken-jutsu fogásaival és tananyagával foglalkoztak a résztvevők.

 

A látogatásának volt egy másik célja is: Yamada mester megbízásából a vizsgára való felkészültséget is fel kellett mérni, illetve vizsgára is bocsátotta azokat, akik készen álltak. Három ember állhatott fel a mestervizsgára: Shihan Pospischil Tamás (a Zen Nihon Tai-Jutsu Do vezetője), Spalovszky Csaba sensei, az akadémia vezetője, valamint Ifj. Pospischil Tamás senpai. Spalovszky Csaba mester kiváló vizsgáját szóbeli dicsérettel külön is honorált a bizottság. Yamada Toshiyasu nagymester, a stílus japán vezetője attól a naptól kezdve személyes tanítványává fogadta és megbízta a Sekiguchi Ryu Batto-Jutsu terjesztésével, valamint alapos, módszeres oktatásával, illetve felvette őt a japán Honbu dojo tagjai közé, valamint a klubja, a Torashin Dojo is regisztrált tag lett. Shihan Pospischil Tamás szintén tanítványa lett Yamada nagymesternek és megkapta a jogokat a terjesztésre és tanításra, de jelenlegi döntése szerint csak a saját dojojában, zárt körben kívánja oktatni a Sekiguchi Ryu Batto-Jutsu iskolát.

Jelenleg a Sekiguchi Ryu Batto-Jutsu és egy komplex Ken-Jutsu rendszer oktatását Spalovszky Csaba sensei végzi nyilvánosan budapesti klubjában[1] (Torashin Dojo), de meghívásra szívesen ismerteti meg a rendszert az érdeklődőkkel és terjeszti határon belül és azon túl is azok számára, akik a gyakorlás és a fejlődés érdekében szívesen foglalkoznak ezzel az igen eredeti, nagyon hatékony és kuriózumnak számító japán harcművészeti iskolával[1] A klub vizsgaanyaga komplex (Nihon Ju-Jutsu, Nihon Tai-Jutsu, Hakuda-ryu Kenpo-Jutsu, Karate-Jutsu, Judo, Iai-Jutsu, Zen Nihon Tai-Jutsu Do, Sekiguchi Ryu Batto-Jutsu, Ken-Jutsu), a Ken-jutsu és Batto-Jutsu edzés külön napon van, melyen kizárólag a japán kard útjára és módszereire összpontosít az edzés, ezért olyanoknak is nyitott, akik a többi iskolát nem tanulják.